L’estiu del 2015 va ser el més càlid mai registrat a nivell global

Era previsible: l’estiu meteorològic del 2015 ha estat el més càlid mai registrat a nivell global. Els mesos de juny i juliol ja van trencar rècords, i l’afegit de l’agost només ha acabat de confirmar la tendència, segons les dades de les agències NOAA, NASA i JMA, l’agència meteorològica del Japó.

Amb dades de l’Agència Nacional Atmosfèrica i Oceànica (NOAA), la temperatura mitjana global de l’agost va ser d’uns 1,58 graus més alta que la mitjana del segle 20, superant el rècord anterior de 0,16 graus.

La temperatura mitjana global inclou la temperatura de la terra i la de l’oceà. Totes dues han estat les més càlides mai registrades. Els registres de calor més elevats s’han donat a gran part de l’Amèrica del Sud, parts d’Àfrica, l’Orient Mitjà, Europa i Àsia.

El nou rècord fa que l’estiu del 2015 passi al davant dels estius del 1998 i el 2014, els més càlids fins ara, segons uns registres que es remunten a finals de 1800.

Un any de rècord

L’estiu no ha estat una anècdota: sis dels vuit primers mesos de l’any han quedat classificats com els més càlids mai registrats segons la NOAA. Amb les dades registrades fins ara, hi ha una probabilitat del 97% que el 2015 acabi com l’any més càlid de la història.

El «Niño» i l’home

L’efecte del fenomen climàtic del «Niño» està sent decidiu per aquest repunt de les temperatures. L’episodi d’enguany està sent un dels més forts de la història i això està aportant grans quantitats de calor a l’atmosfera. Però l’acció del «Niño» només s’afegeix a l’efecte creixent de les concentracions de gasos d’efecte hivernacle procedents de la crema de combustibles fòssils, és a dir, procedents de l’activitat humana.

Des de febrer del 1985, la temperatura global ha quedat situada per sobre de la mitjana del segle XX. Són 366 mesos consecutius que obliguen a fer una crida a l’acció immediata per combatre el canvi climàtic.

La cimera pel clima del desembre a París tindrà com a objectiu evitar que la temperatura global augmenti més de 2º C per sobre dels nivells preindustrials. Segons la comunitat científica, un augment superior portarà greus conseqüències arreu del món.

Fuente: CCMA